In de zeer lege kerk vindt tijdens de expositie een aantal bijzondere muzikale momenten plaats. Hoe klinken die in de enorme galm van de kerk?

Een vast moment is een klein concert op de vrijdagavond om 20.30 u. Maar er gebeuren meer bijzondere dingen.

Houd het programma in de gaten. Dat kan met nieuwe momenten worden aangevuld; soms kan iets komen te vervallen.

Vrijdag 27 oktober, 20.30 u
Maria Wieggers zingt Hildegard von Bingen (1098 -1179)

Hoor je Maria Wieggers praten over muziek, dan is het of zij voorzichtig wat wolkjes opzij schuift om je een blik te gunnen op een wereld, honderd keer subtieler en schoner dan die waarin wij ons leven slijten.
Deze eerste vrijdagavond biedt de kans getuige te zijn van een intieme vrijage tussen een menselijke stem en een reuzenklankkast.

Vrijdag 3 november, 20.30 u
Marjolein Kempen, dwarsfluit

Marjolein Kempen op dwarsfluit, laten we het voor nu even acrobatiek noemen. Zij kwam kijken hoe de kerk klonk, speelde wat en het leek of zij in haar eentje het hele orgel tot klinken bracht. Alleen was het orgel al onderweg naar Polen.

Vrijdag 10 november, 20.30 u
Berrie Kolmans, zang of misschien wel niet
Hij is het er helemaal mee eens: in deze kerk is de keuze zingen of zwijgen.
Wordt het zingen of misschien werkelijk zwijgen vanavond, dat is de vraag. Bezoekers waren bij de opening al laaiend over zijn optreden, toen met accordeon. Daarna was Berrie stellig over de openstaande 10 november: “Die is van mij!”

Vrijdag 17 november, 20.30 u
Het Muzekoor

Memento van Arvo Pärt, gezongen door het Muzekoor. Normaal gesproken duurt het stuk dan 8 minuten. Kan het hier trager, om niet in de knoop te komen met de akoestiek? Of kan het niet, en moet er ander repertoire? De dirigent: Peter van Meel.

Vrijdag 24 november, 20.30 u
Hans Sparla, trombone

Hans Sparla móet in staat zijn om met zijn trombone het hele gewelf naar beneden te halen. Dat was de gedachte. “Een kwartier …”, zei Hans, “dan hoef ik maar drie noten te spelen”.

Zaterdag 25 en zondag 26 november, 11.00-18.00 u
Open Kerkendag Brabant, een Special van Open Monumentendag:
In Brabant zullen wel 200 kerken open zijn op 26 november. Een vraag is wat we met dit erfgoed zouden kunnen doen en wat we daarvoor over hebben. De Margarita Mariakerk doet mee en is sowieso al open vanwege de expositie. Er vinden kleine maar bijzondere optredens plaats.
Zondag 26 november
14.00 u Berrie Kolmans, zanger, muzikant, zwijger
In deze kerk is de keuze zingen of zwijgen, gesproken woord is niet te verstaan door een ongekende galm. Berrie laat zich leiden door het moment en verraste het publiek en zichzelf hier al eerder.
15.00 u Ulrike Doszmann, danser, choreograaf
“De poëzie van het lachwekkende wordt ondergewaardeerd.”
“De charme van het Net-Niet-Gevoel”, dat is wat Ulrike Doszmann bezighoudt.
Ulrike treedt op met haar stofzuiger: ‘der Staubsauger en zijn Mystery Guest’.
16.00 u Berrie Kolmans, zie boven
17.00 u Maria Wieggers zingt Hildegard von Bingen
Ook Maria zong hier al eerder op de vrijdagavond. Subtiele, tere klanken uit de twaalfde eeuw!

Vrijdag 1 december, 20.30 u
Martine Littel, viool, Kees van den Bergh, compositie

De Tilburgse componist Kees van den Bergh experimenteert in zijn muziek graag met klanken met een lange nagalmtijd. Bij het improviseren aan de piano laat hij dan ook zelden het sustain-pedaal los.
Kees maakte eind augustus kennis met het project van Huub de Kort in de Margarita Maria Kerk en werd meteen heel enthousiast. Geïnspireerd door het werk van Huub en de mysterieuze akoestiek van de ruimte begon hij aan een compositie voor vioolsolo voor de violiste Martine Littel.
In deze compositie worden opgloeiende en weer uitdovende tonen als klankkralen in tijd en ruimte aaneengeregen tot veelkleurige koorden van klank. Het stuk heeft op het moment van schrijven nog geen titel, het is eenvoudigweg ‘klankkoordenmuziek’.

Zondag 3 december, 15.00 u
José Scheepers en Lian van Roozendaal, Klankwerk

Met onder andere trom, fluit, klankschaal en stem brengen Lian en José een bijzondere sfeer teweeg. De lege kerk zal de klanken extra kleur en gewicht meegeven. Of juist gewichtloosheid.

Vrijdag 8 december, 20.30 u
Peter en Ger Cornelissen, Gregoriaanse gezangen

Als “een directe verbinding met de hemel”, zo werd de oude Gregoriaanse zang eens omschreven. Twee zangers, twee broers, zullen op de laatste vrijdag deze directe verbinding tot stand brengen. En nóg een keer duidelijk maken: we zijn ook veel moois aan het verliezen met het prijsgeven aan de markt van al onze speciale godshuizen.

Zondag 10 december, laatste dag van de expositie (‘Finissage’),
Vandaag is er een drievoudig afscheid in de Margarita Mariakerk.
Huub de Kort sluit zijn succesvolle expositie af; de stad kan afscheid nemen van het kerkgebouw als religieus monument en pastoor Schilder beëindigt zijn pastoraat in de Goede Herderparochie.

Vanaf 11.00 uur is de expositie geopend.
Om 15.15 u is er een klein concert. Violiste Martine Littel speelt een nieuw gecomponeerd stuk van Kees van den Bergh.
Om 16.00 u zingt Maria Wieggers een antifoon van Hildegard von Bingen.
Om 16.30 u begint de processie met het H. Sacrament (de laatst overgebleven Hosties) naar de kapel van de zusters msc aan de Bredaseweg (St.Olofstraat 1). Onderweg zingt een damesschola o.l.v. Jan Janovcic. Mensen die meelopen krijgen een kaarsje.
Na een korte gebedsdienst is er vanaf 17.30 u koffie in de aula van het klooster, dit tot 19.00 u.

De expositie in de Margarita Mariakerk duurt tot 20.00 u.